Kan er ook vloerverwarming onder een kleed worden gelegd?

verwarmingsfolie

Situatie: Onder een kleed wil ik graag vloerverwarming leggen, kan dat?

Het antwoord op de vraag kan op twee manieren worden geïnterpreteerd :

1. Verwarmingsfolie onder een kleed:

In principe kan dat, maar de folie is een strook van 50 cm breed en minstens 10 m lang, dus dat wordt moeilijk omdat de vouwen bobbels geven, zij het miniem door de geringe laagdikte van de folie,  onder het tapijt en dat ziet er niet strak uit en het voelt ook niet altijd lekker als je er over loopt. Omdat er blijkbaar meer vraag naar dit soort producten is, wordt op dit moment de mogelijkheid bekeken om een speciale “tapijtverwarming” te produceren. Dus het komt er waarschijnlijk aan, maar op dit moment is de folie nog minder geschikt als tapijtverwarming.

2. Kleed op vloer met vloerverwarming

Dat hangt een beetje van het soort kleed af. Sommige kleden hebben een hoge isolatiewaarde waardoor de warmte zich onder het kleed ophoopt. Dit kan leiden tot temperatuurverschillen in het vloeroppervlak waardoor er spanning zou kunnen ontstaan of het kan leiden tot een oververhitting van de vloerverwarming.

Een stenen vloer kan minder spanning verdragen dan bijvoorbeeld een laminaatvloer en ook is niet elke laminaatvloer even geschikt als afwerking in combinatie met een vloerverwarming. Een ander punt waar moet op gelet worden is dat sommige kleden enigszins statisch worden bij het extra droog worden door de vloerverwarming.
Waar men  echter wel aan moet denken is dat de opwarmtijd van de vloer wat langer  gaat worden omdat het kleed warmte vasthoudt. Is de kamer eenmaal warm, dan verdwijnt dit probleem omdat de opgeslagen warmt ook weer afgegeven wordt aan de omgeving. Let er wel op dat de vloer niet te warm wordt, dat kan leiden tot schade aan uw vloer of uw vloerverwarming.