actie
Tot € 100,- extra voordeel op het gehele assortiment thermostaten.
Combinatie voordeel: upgrade uw vloerverwarmingsets
Tot € 150,- extra voordeel wanneer u bij uw vloerverwarmingset kiest voor een wifi of klokthermostaat.

Kan de verwarmingsfolie als wandverwarming gebruikt worden?

Rol elektrische vloerverwarming Thermo Lámina

Technisch gezien is het geen probleem om de verwarmingsfolie van Thermo Lámina als wandverwarming te begruiken maar er zijn echter een aantal zaken waar goed over nagedacht moet worden en er zijn ook een aantal mitsen en maren:

  • Als u een wandverwarming plaatst moet u, net als bij een vloerverwarming er voor zorgen dat de achterkant van de constructie goed geïsoleerd wordt. Doet u dat niet dan trekt een deel van de geproduceerde warmte in de muur waar u de verwarmingsfolie op bevestigt. Het duurt dan veel langer voordat de kamer die u wilt verwarmen op de gewenste temperatuur komt en wellicht lekt er anders warmte weg naar een ruimte die u niet wilt verwarmen. Ook moet u er voor zorgen dat de warmtefolie goed bevestigd wordt op de verticale muur zonder dat er het risico ontstaat dat de folie na  verloop van tijd naar beneden zakt.

 

  • Toegepast als wandverwarming heeft u veel meer vermogen nodig om een gewenste temperatuur te krijgen dan bij toepassing als vloerverwarming. Dat komt door 2 zaken: Een wand heeft meestal veel minder oppervlak dan een vloer en dus wordt er minder warmte geproduceerd. Bovendien heeft een vloerverwarming het voordeel dat door de opstijgende warmte en het “warme-voeten-gevoel” u sneller een behaaglijk gevoel krijgt dan door verwarming van radiatoren of wandverwarming dus moet u in dit geval een hogere temperatuur aanhouden dan bij een vloerverwaming om dezelfde warmtebeleving te krijgen. Ten opzichte van radiatoren heeft u dan wel het voordeel dat de warmte over een groter oppervlak verdeeld wordt.

 

  • Wanneer u een wandverwarming installeert dan moet deze wand ook nagenoeg vrij blijven.  Wil u de wand afwerken met bijvoorbeeld een sierplaat, zorg er dan wel voor dat de sierplaat de warmte niet al te veel tegen houdt. De isolatiefactor van de sierplaat mag in geen geval hoger zijn dan de isolatiefactor aan de achterkant van de geplaatste verwarmingsfolie omdat de geproduceerde warmte anders weglekt naar de muur achter de  geplaatste verwarmingsfolie.Is het toepassen van de verwarmingsfolie als wandverwarming nu af te raden? Dit hangt af van het feit of u de muurverwarming als hoofd- of als bijverwarming wilt toepassen. Indien het de bedoeling is dat de warmtemuur als hoofdverwarming gaat dienen dan moet u rekening houden met een hogere energierekening dan in het geval van een vloerverwarming. Ook zult u waarschijnlijk de verwarmingsfolie van Thermo Lámina dubbel moeten aanbrengen om genoeg vermogen te hebben om zo voldoende warmte te kunnen produceren. Ook kunnen er temperatuurverschillen optreden tussen een plek dicht bij de verwarmingsmuur en een plek verder weg, zoals bij verwarming met radiatoren ook het geval is. Wel is het zo dat een warmtemuur, ook wel knuffelmuur genoemd zeer aangenaam is om tegen aan te zitten. Vooral kinderen vinden een knuffelmuur heerlijk. U kunt ook altijd nog de verwarmingsfolie van Thermo Lámina  als vloerverwarming combineren met toepassing van de verwarmingsfolie van Thermo Lámina als knuffelmuur met voor beide systemen een aparte thermostaat. U heeft dan zeker voldoende warmteproductie om de kamer aangenaam warm te krijgen en u heeft een gezellige aangename knuffelmuur die u naar believen kunt aanzetten. Zodoende heeft u het beste van twee werelden en omdat beide toepassingen onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden kunt u de verbruikskosten goed in de hand houden.