actie
Thermolamina.nl bestaat 5 jaar en dat vieren we!
Bij elke aankoop van minimaal 5m2 vloerverwarming gratis een luxe, programmeerbare digitale thermostaat t.w.v. €169,95 cadeau!
Gepost op

Vloerverwarming elektrisch of water? Ontdek alle voor- en nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is een goed alternatief voor traditionele radiatoren of hetelucht verwarmingssystemen. Het kan gebruikt worden als hoofd- en als bijverwarming. Met een prijs van rond de €40 a €60 per vierkante meter voor elektrische verwarmingsfolie of vloerverwarmingsmatten, is het ook nog eens een betaalbare oplossing.

In dit artikel worden de volgende punten behandeld:

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming kan op twee manieren onder de vloer worden geplaatst. Er kan gebruik worden gemaakt van een ‘nat’ systeem, hierbij wordt warm water gepompt door buizen onder de vloer. De andere mogelijkheid is een ‘droog’ systeem, hierbij wordt elektrische verwarmingsfolie of elektrische verwarmingsmatten onder de vloer geplaatst.

Bij beide vloerverwarmingssystemen wordt de gehele vloer verwarmd en zorgt het voor een snellere en gelijkmatige verwarming van de ruimte.

In het vervolg gaan we dieper in op de voor- en nadelen en de verschillende typen vloerverwarming, hoe te installeren en de daarbij behorende kosten.

De voor- en nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming wordt vaak geassocieerd met luxe. En inderdaad wanneer het koud is in de winter zijn er weinig dingen die aangenamer zijn dan een warme badkamer- of keukenvloer

Voordelen vloerverwarming

Een groot voordeel van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren is, dat het niet zichtbaar is. Het neemt dus geen effectieve ruimte in beslag in uw kamer of badkamer.

Daarnaast wordt de warmte bij een vloerverwarming gelijkmatig over de vloer verdeeld waardoor de ruimte veel efficiënter verwarmd wordt.

Radiatoren verwarmen met name de ruimte om de radiatoren waarbij de warmte snel omhoogtrekt. Radiatoren moeten dus veel harder werken om hetzelfde warme effect in de ruimte te bewerkstelligen. De temperatuur van het rondgepompte water moet dus veel hoger zijn ten opzichte van een ‘nat’ vloerverwarmingssysteem.

Dit zorgt direct voor een voordeel in de kosten.

Het is goed mogelijk om vloerverwarming zelf te installeren. Houd er rekening mee dat het aanleggen van elektrische verwarmingsmatten of verwarmingsfolie (droog systeem) eenvoudiger is, dan het aanleggen van een eerdergenoemd ‘nat’ systeem. Bij een ‘nat’ systeem moet men namelijk de vloerverwarming infrezen.  Hoe dan ook het werkt bijzonder goed onder laminaat en tegels. Hierdoor is het een populaire keuze voor woonkamers, slaapkamers, keuken en badkamers.

Er zijn echter ook enkele belangrijke nadelen, die u moet overwegen voordat u ervoor kiest een aan te leggen.

Nadelen vloerverwarming

Een van de grootste nadelen van vloerverwarming zijn de kosten, niet zo zeer de kosten van aanschaf, maar de kosten van het aanleggen en installeren van de vloerverwarming. Dit wordt veroorzaakt doordat de het infrezen van de vloerverwarming arbeidsintensief is. Dit maakt ‘natte’ systemen met name geschikt voor nieuwbouw wanneer er sowieso veel aan de vloer moet worden gedaan.

Deze hoge kosten van aanleggen en installeren zijn niet van toepassing op elektrische vloerverwarming. Deze ‘droge’ systemen kunnen eenvoudig onder een vloer gelegd worden zonder ingefreesd te hoeven worden.

Een ander nadeel; door de lagere temperatuur van een ‘nat vloerverwarming  systeem heeft een kamer langer nodig om op te warmen. Het is dus essentieel om het systeem te combineren met een timer. Dit wederom niet van toepassing op elektrische vloerverwarming, welke juist gekenmerkt wordt door een snelle opwarmtijd.

Vloerverwarming op basis van water (‘nat’ systeem)

Een op water-gebaseerde vloerverwarmingssystemen zijn een netwerk van leidingen/ buizen die verbonden zijn met uw ketel. Het systeem pompt warm water rond onder uw vloer waardoor de ruimtes worden verwarmd.

Aangezien vloerverwarmingssystemen warmte gelijkmatig verdelen over de vloer, kan de temperatuur van het rondgepompte water lager zijn dan wanneer u gebruik maakt van radiatoren. Op deze manier wordt uw ketel een stuk efficiënter gebruikt en scheelt het in de stookkosten.

De uitdaging van dit type vloerverwarmingssysteem ligt in het aanleggen en de installatie (en de kosten die hieruit voortvloeien).

De leidingen/ buizen zijn een stuk dikker dan folie of matten. Er moet dus voldoende ruimte zijn onder uw vloer om het systeem te installeren. Vervolgens moet de grond moet vaak worden opgehoogd waarna het infezen van de vloerverwarming door een professional gedaan moet worden.

Dit maak een op water-gebaseerde vloerverwarmingssysteem is met name geschikt voor nieuwbouw. Dan kunt u namelijk vanaf het begin af aan rekening houden met het ophogen en infrezen van de vloerverwarming.

Het installeren en aanleggen van een ‘nat’ vloerverwarming systeem is geen eenvoudige klus. In tegenstelling tot elektrische verwarming mag vloerverwarming op water niet zelf geïnstalleerd worden. U dient altijd de kennis van een expert te raad plegen.

Zoals u ziet brengt de installatie veel werk met zich mee hetgeen resulteert in hogere kosten van dit type vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming (‘droge’ systemen; matten en folie)

Elektrische vloerverwarming is daarentegen opgebouwd uit draden (vloerverwarmingsmat) of geleiders (verwarmingsfolie) die uw vloer opwarmen.

vloerverwarmingsmat
Vloerverwarmingsmat
verwarmingsfolie
Verwarmingsfolie

Verwarmingsmatten zijn met name geschikt onder tegels in bijvoorbeeld keuken, badkamer of toilet. De verwarmingsmatten kunnen eenvoudig aan elkaar bevestigd worden waardoor ze geschikt zijn voor kleiner ruimtes.

Verwarmingsfolie is dunner en is hierdoor beter toepasbaar onder laminaat, parket en houten vloeren. Bij de betere merken, zoals Thermo Lámina, kan de verwarmingsfolie ook dubbel gelegd worden zonder dat de folie te heet wordt. Hetgeen ideaal is wanneer u grotere ruimtes wilt voorzien van elektrische vloerverwarming.

Bij alle typen vloerverwarming is het essentieel om van tevoren goed na te gaan of de vloerafwerking geschikt is voor (elektrische) vloerverwarming.

Beide typen elektrische vloerverwarming zijn aanzienlijk goedkoper in aanschaf en aanlegkosten en veel eenvoudige aan te leggen ten opzichte van een vloerverwarmingssysteem op water.

Meer informatie over het verbruik van beide type systemen vindt u via de onderstaande pagina’s:

Hoe vergelijk ik het verbruik van een elektrische verwarming met het verbruik van een CV-ketel op gas?

Wat zijn de verbruikskosten van de elektrische verwarming van Thermo Lámina?

Het aanleggen en installeren van een vloerverwarmingssystemen

Elektrische vloerverwarming kunnen u zelf eenvoudige aanleggen en installeren, waardoor de totale kosten verminderen.

Belangrijk om te vermelden, wanneer u kiest voor elektrische vloerverwarming dient u áltijd te zorgen voor een ondervloer die goed isoleert, anders verdwijnt de warmte de grond in, in plaats van dat het uw vloer verwarmt.

Het type vloerverwarmingssysteem dat u kiest, hangt af van het type vloer dat u heeft of wil aanleggen.

Als u er niet zeker van bent of u de elektrische verwarming zelf kunt aanleggen, schakel dan de hulp in van een professionele installateur. Met name om het systeem op de stroomvoorziening en om de sensor aan te sluiten, is een gekwalificeerde elektricien aan te raden.

Voor de installatie van een op water gebaseerd systeem is altijd een professionele installateur nodig.

Zaken als het ophogen van de vloer, het infrezen en leggen van de leidingen en het aansluiten op het ketelsysteem kunt u niet zelf zonder professionele hulp.

De vloerafwerking moet ook geschikt zijn voor vloerverwarming, dit wordt op de verpakking vermeld.

Kosten om vloerverwarming te installeren

De kosten van vloerverwarming hangen zoals u heeft kunnen lezen helemaal af van het vloerverwarmingssysteem waarvoor u kiest en of u het (zelf) aanlegt en installeert in een nieuwbouw of renovatieproject.

Elektrische verwarming kost rond de € 40 – € 60 per vierkante meter voor verwarmingsfolie of vloervloerverwarmingsmatten.

Bijkomende kosten zijn de kosten van een isolerende ondervloer. En de prijs welke u betaalt voor de energie/ elektriciteit. Indien u gebruik maakt van zonnepanelen dan kunnen deze kosten erg meevallen aangezien u dan uw eigen energie opwekt.

Een op water gebaseerd systeem is aanzienlijk duurder, de kosten inclusief de installatie lopen al gauw op tot duizenden euro’s. In gebruik is een ‘nat’ systeem vaak licht voordeliger. Maar over het algemeen is het meer een luxeproduct dan een geldbesparende investering.

De keuze of vloerverwarming wat voor ú is

Het is geen geldbesparende beslissing. Wanneer u kiest voor een vloerverwarming op basis van water bespaart u slechts enkele tientjes op jaarbasis. Gezien de hoge installatiekosten, gaat u deze kosten er nooit uitkrijgen. Door de hoge kosten van installatie is dit type verwarming eigenlijk alleen geschikt voor nieuwbouw of wanneer u besluit een volledige ruimte, bijvoorbeeld een badkamer, van top tot teen opnieuw gaat (ver)bouwen.

Warmtecomfort

Het belangrijkste pluspunt van vloerverwarming is het warmtecomfort. De gelijkmatige en consistente manier waarop beide systemen een ruimte verwarmen zorgt voor een behaaglijk gevoel aan uw voeten.

Minder warmteverlies

Daar komt bij dat wanneer u bijvoorbeeld een tegelvloer combineert met vloerverwarming, deze de warmte vasthoudt, wanneer u een raam openzet. Bij radiatoren verdwijnt de warme direct naar buiten.

Inrichting van uw kamer & ruimte efficiënt

Een ander punt wat uw keuze kan bepalen, is de plaats.  Vloerverwarming is nooit zichtbaar en neemt geen ruimte in beslag. U kunt uw ruimte naar eigen wens inrichten zonder rekening te hoeven houden met lelijke radiatoren.

Gezondere leefomgeving

Door de gelijkmatige verwarming van uw vloer, blijven eventuele stofdeeltjes liggen en zweven niet continu door uw huiskamer. Dit vermindert de kans op allergische reacties. In combinatie met bijvoorbeeld laminaat of tegels is het ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk en zijn eenvoudig schoon te houden. Het is daarom ideaal om een gezonder leefklimaat te creëren voor u en uw gezin.

Wij hopen dat wij u hebben kunnen helpen bij uw beslissing voor de aanschaf van een type verwarming.