Handleiding elektrische vloerverwarming

Handleiding Thermo Lámina

Verwarmingsfolie voor elektrische vloerverwarming

Handleiding voor installatie en gebruiksaanwijzing

Inleiding

Alvorens met de installatie te beginnen raden wij u aan deze Handleiding voor installatie goed door te lezen en deze te bewaren omdat de Handleiding ook een gebruiksaanwijzing en informatie betreffende de garantie  bevat.

Indien u de installatiegids nauwgezet volgt kunt u genieten van één van de beste en duurzaamste verwarmingssystemen op de markt. Het concept en het fabricageproces van Thermo Lámina zijn er op gericht om het meest economische systeem op de markt te brengen dat bovendien het snelst te installeren is.  De grote duurzaamheid en de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen zijn er voor verantwoordelijk dat de folie zonder speciale voorzorgsmaatregelen kan worden verwerkt. Zo kunt u tijdens het installeren zonder problemen op de folie lopen.

Onze verwarmingsfolie is slechts 0,2mm dik waardoor hij zeer geschikt is voor toepassing in renovatieprojecten waarbij men met het aanleggen van vloerverwarming beperkt is door de beschikbare opbouwhoogte. De installatie van Thermo Lámina kan gebeuren zonder dat de bestaande vloer hoeft aangepast. Er hoeven dus geen sleuven of gaten in vloer gemaakt te worden.

Om de rollengte te kiezen kunt u gebruik maken van onderstaande tabel:

Rol Max. verwarmde oppervlakte
5m² tot 7m²
8m² tot 11m²
12m² tot 15m²
18m² tot 22m²
25m² tot 30m²

 

De verwarmingsfolie hoeft niet van muur tot muur aangebracht te worden. Men kan bij het aanleggen 5 tot 40cm van de rand blijven. De verschillende banen kunnen tegen elkaar gelegd worden of met een tussenruimte van circa 5 cm. Op die manier kunt u de folie over de te verwarmen oppervlakte verdelen.

Bij installatie in badkamers of kleine ruimtes is het mogelijk om de banen over elkaar aan te leggen om zodoende het vermogen te verhogen.

Wat heb ik nodig om de verwarmingsfolie te installeren?

 • Rol Thermo Lámina
 • Thermostaat, deze wordt bij elke rol gratis bijgeleverd. Check even of dit het geval is. Mocht de thermostaat onverhoopt niet bijgeleverd zijn kunt u contact opnemen met onze klantenservice.
 • Polyethyleen folie.  Deze folie is bij elke betere Doe-het-zelf zaak te krijgen en dient om de vloer te isoleren. Als we deze folie niet zouden aanbrengen verliezen we later warmte die in de vloer trekt waardoor het verbruik stijgt en het langer duurt voordat de kamer warm wordt. Let wel op. Gebruik geen folie met een aluminium laag. Dit kan schadelijk zijn voor het verwarmingsfolie bij een eventuele beschadiging van de loopvloer.
 • Isolatiefolie.  Deze folie wordt aangebracht  als extra bescherming tegen lekkagevocht
 • (dubbelzijdige) tape om de folies te bevestigen
 • Kleine schroevendraaier en een tangetje om de thermostaat aan te sluiten

De installatie

Hoe moet de staat van de ondergrond zijn alvorens te beginnen?

De ondergrond moet glad en schoon zijn zonder oneffenheden of gaten. De vloer moet grondig schoongeveegd zijn. Indien zich nog scherpe oneffenheden of losse delen op de vloer bevinden alvorens met de installatie te beginnen lopen we het risico dat de verwarmingsfolie beschadigd wordt waardoor de werking minder efficiënt kan worden en in extreme gevallen zou het ook aanleiding kunnen geven tot kortsluiting.

Waar moet ik met de installatie beginnen?

We beginnen vanaf de muur waarop de thermostaat geplaatst en aangesloten zal worden op de verwarmingsfolie van Thermo Lámina. Wij kiezen deze plaats op basis van 2 criteria:

–          De nabijheid van een stopcontact voor de verbinding met het stroomnetwerk

–          De thermostaat moet tochtvrij geplaatst worden dus niet in de buurt van deuren of ramen. Op deze manier zijn de metingen van de thermostaat betrouwbaarder.

Installatie onder een laminaatvloer

Op de schoongemaakte vloer beginnen we met het aanbrengen van de polyethyleen folie (deze folie is bij elke betere Doe-het-zelf zaak te krijgen en dient om de vloer te isoleren). Zorg er voor dat de folie zo strak mogelijk op de vloer wordt aangebracht. Het is ook belangrijk dat de gehele oppervlakte met de isolerende folie bedekt wordt zodat de warmte later nergens kan ‘weglekken’.

Op de isolerende folie beginnen we nu met het aanbrengen van de warmtefolie Thermo Lámina. We beginnen zo dicht mogelijk bij de plaats waar de stroom en de thermostaat zullen worden aangesloten.

Bij het startpunt de verwarmingsfolie van Thermo Lámina met tape goed bevestigen op de ondergrond, alvorens deze uit te rollen. Vervolgens tijdens het uitrollen op regelmatige plaatsen de folie op de ondergrond bevestigen met tape. Wanneer men bij de tegenovergestelde muur aankomt de film 2 x in een rechte hoek vouwen. De vouwen goed bevestigen op de isolerende film en in tegenovergestelde richting de folie verder afrollen. Indien u niet helemaal begrijpt wat de bedoeling is kunt u de instructiefilm op onze site www.thermolamina.nl bekijken.

Deze handelingen herhalen totdat de verwarmingsfolie van Thermo Lámina geheel verdeeld is over het oppervlak zonder ooit in de film te knippen of te snijden. Indien de verwarmingsfolie te lang is kunt u met dezelfde folie in een aangrenzend vertrek verder te gaan. Als dat laatste niet mogelijk is kunt u kiezen om de verwarmingsfolie gedeeltelijk dubbel leggen of om het teveel af te snijden en de uiteinden van de koperen geleidingstrips met isolatietape af te plakken.

Als extra bescherming tegen eventuele lekkages kan de verwarmingsfolie Thermo Lámina beschermd worden met een isolerende film. Let er wel op dat u een  isolerende film neemt die warmte doorlaat, anders functioneert de verwarmingsfolie niet naar behoren.

Nadat  de verwarmingsfolie van Thermo Lámina is aangebracht kan de laminaatvloer worden gelegd. Let wel op dat er een uitsparing voorzien wordt voor de kabel naar de thermostaat. Deze kabel kan met een leidinggootje weggewerkt worden.

Installatie van de thermostaat

Alvorens aan de installatie van de thermostaat te beginnen is het om veiligheidsredenen raadzaam eerst de stroom uit te schakelen.

De bruine en de blauwe draad van het elektrisch netwerk en de beide draden van Thermo Lámina, ook blauw en bruin, worden als volgt met de thermostaat verbonden:

 • De bruine draad van het netwerk aan nummer 4 en de blauwe draad van het netwerk aan nummer 1 aansluiten.
 • De bruine draad van Thermo Lámina eveneens aan nummer 4 aansluiten en de blauwe draad aan nummer 3.

Zo eenvoudig is het om de thermostaat aan te sluiten!

In grote ruimtes kan gewerkt worden met meerdere thermostaten zodat de warmte naar wens kan geregeld worden.

De elektrische installatie in de betreffende ruimte moet beantwoorden aan alle veiligheidsnormen. U kunt kiezen voor het installeren van een aparte groep in de meterkast om zodoende de verwarming apart van de rest van de elektrische installatie te laten fungeren.

Installatie onder tegels, marmer, en op een cementen ondergrond verlijmde afwerkingen

Op de schoongemaakte vloer beginnen we met het aanbrengen van de polyethyleenfolie. Zorg er voor dat de folie zo strak mogelijk op de vloer wordt aangebracht. Het is ook belangrijk dat de gehele oppervlakte met de isolerende folie bedekt wordt zodat de warmte later nergens kan ‘weglekken’.

Op de isolerende folie beginnen we nu met het aanbrengen van de warmtefolie Thermo Lámina. We beginnen zo dicht mogelijk bij de plaats waar de stroom en de thermostaat zullen aangesloten worden.

Bij het startpunt de verwarmingsfolie Thermo Lámina met tape goed bevestigen op de ondergrond, alvorens deze uit te rollen. Vervolgens tijdens het uitrollen op regelmatige plaatsen de folie op de ondergrond bevestigen met tape. Wanneer men bij de tegenovergestelde muur aankomt de film 2 x in een rechte hoek vouwen. De vouwen goed bevestigen op de isolerende film en in tegenovergestelde richting de folie verder afrollen. Indien u niet helemaal begrijpt wat de bedoeling is kunt u de instructiefilm op onze site www.thermolamina.nl bekijken.

Deze handelingen herhalen totdat de verwarmingsfolie van Thermo Lámina geheel verdeeld is over het oppervlak zonder ooit in de film te knippen of te snijden. Indien de verwarmingsfolie te lang is kunt u met dezelfde folie in een aangrenzend vertrek verder te gaan. Als dat laatste niet mogelijk is kunt u kiezen om de verwarmingsfolie gedeeltelijk dubbel leggen of om het teveel af te snijden en de uiteinden van de koperen geleidingstrips met isolatietape af te plakken. Als extra bescherming tegen eventuele lekkages beschermen we de verwarmingsfolie Thermo Lámina met een isolerende film. Let er wel op dat u een  isolerende film neemt die warmte doorlaat, anders functioneert de verwarmingsfolie niet naar behoren.

Nadat de beschermfolie is aangebracht  brengen we een egalisatie laag aan van minimaal 2,5 cm en maximaal 5cm. Let er op dat u een product kiest wat ook op kunststof hecht omdat de egalisatie laag anders ‘los’ komt te liggen. Nadat de egalisatie laag voldoende droog en uitgehard is kan met afwerking begonnen worden.

 

Onder gekleurd cement en tegels is het aan te raden om de afwerking minstens 25 dagen te laten drogen alvorens het verwarmingssysteem in werking te zetten. In geen enkel geval mag het verwarmingssysteem van Thermo Lámina gebruikt worden om het drogingproces van de egalisatie laag of de vloerafwerking te versnellen.

Waarschuwing

Vergeet niet bij latere werkzaamheden aan de vloer om maatregelen te nemen om de verwarmingsfolie in de vloer niet te beschadigen.

Maak geen verbinding van tussen Thermo Lámina en het elektrisch netwerk in de buurt van brandbare producten of ontvlambare producten.

In geval van overstroming of onderlopen van de vloer, de verwarmingsfolie uitschakelen tot de vloer volledig droog is. Door de inbedding in beschermfolie is Thermo Lámina voldoende beschermd onder de vloer. Het is verplicht de vloerverwarming te beschermen door de hoofdzekering conform aan de geldende veiligheidsvoorschriften.

Bij wateroverlast de verwarmingsfolie weer aansluiten na volledige droging. Indien meerde ruimtes met verwarmingsfolie verwarmd worden, de ruimtes één voor één aansluiten. Het is aan te raden in dit geval de controles te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf.

Wanneer de hoofdzekering van tijd tot tijd uitschakelt, zou het kunnen zijn dat de elektrische installatie niet berekend is op het gevraagde verbruik. Raadpleeg in dit geval een installateur. Er moet ook rekening gehouden worden met de piekbelasting van de verschillende stroomgroepen (keuken, verwarming, oven,…)

De vloerverwarming van Thermo Lámina straalt thermische energie of warmte uit. De straling die daar mee gepaard gaat is echter twintig maal minder dan de elektromagnetische straling van een gemiddeld televisietoestel.

Gebruiksaanwijzing en adviezen om energie te besparen

 1. Verwarm niet elke kamer op dezelfde manier. Voor ruimtes die niet in gebruik zijn kan de temperatuur op 12°C gezet worden, de vloer zal dan nog steeds 17°C blijven.
 2. Laat deuren en ramen dicht.
 3. Indien u de temperatuur in de leefruimte regelt op 19 ä 21°C zal de vloer steeds een aantal graden warmer zijn. U heeft daardoor geen last van een koudevoetengevoel.
 4. Indien u de hele dag van huis bent kunt u de temperatuur op 17°C zetten. Na thuiskomst kunt u de thermostaat weer wat hoger zetten. Binnen enkele minuten wordt de temperatuur weer aangenaam warm.
 5. Wanneer u meer dan 2 dagen weg bent, kunt u het best de temperatuur op 8 tot 10°C houden.

Wanneer Thermo Lámina onder een vloerafwerking zoals tegels, marmer, etc. bevindt produceert de warme massa van de bodem een effect van warmteaccumulatie dat een energiebesparing met zich meebrengt.

Dit verwarmingssysteem brengt u een groot gevoel van welzijn. Met een programmering tussen 19 en 21°C bereikt u het beste compromis tussen prestatie en energiebesparing want de vloer zal altijd een paar graden warmer zijn.

Technische specificaties

Spanning en frequentie van de voeding:

220 – 230V – 50/60 Hz

Vermogen

120W per m².  Door de veiligheidsthermostaat met temperatuurregeling wordt de verwarming automatisch aan- en uitgeschakeld.

Afmetingen van de verwarmingsfolie

De verwarmingsfolie is 0,55m breed en verpakt in rollen van 5 tot 25m². De rollen zijn per stuk verpakt. In elke verpakking bevindt zich een thermostaat en een gebruiksaanwijzing.

Laagdikte folie

0,2mm

Gewicht

250 gram/m²

Belastbaarheid

2000kg/m²

Zonder tussenkomst van de thermostaat zal de temperatuur van de verwarmingsfolie Thermo Lámina stijgen tot max. 35 á 37°C.

WAARSCHUWINGEN VOOR HET CORRECT VERWIJDEREN VAN HET PRODUCT VOLGENS DE EUROPESE RICHJTLIJN 2002/96/CE

Het product mag niet samen met het huisvuil verwijderd worden. Het verwijderde product moet in daartoe bestemde plaatsen afgegeven worden.

Het correct verwijderen van huishoudelijke apparaten voorkomt dat schade aan het milieu en maakt recyclage van materialen mogelijk zodat een besparing van energie en grondstoffen bereikt kan worden. Om op de verplichting van een correcte verwijdering te wijzen staat op het product het symbool van de vuilcontainer met een kruis erdoorheen.

VERKLARING VAN OVEREENSTEMMING MET DE GELDENDE NORMERINGEN

Dit product is in overeenstemming met de volgende normen:

EN 61000-3-2(1995), en 61000-3-3, en 55014-1(1993). Klasse B. Rapport nr. 09645REM 001.

Overeenkomstig de normering ISO EN 60335-2-3 73/23/CEE.

Type IEC-IIA. IP protection IP643

Vervaardigd door CIF :B-30334841

 

GOEDKEURINGEN EN CERTIFICATEN VAN DE VERWARMINGSFOLIE

ISO ART.8 EN 60335-2-30, 73/23/CEE

IECII-A IP643 (220V./50-60Hz)\ES/12.399

Beschermingsgraad en waterdichtheid:

IP643 – IEC II-A, ISO ART. EN 60335-2-30, 73/23/CEE ES/12.399

KWALITEITSCONTROLE NR.: 0559 00500