Is elektrische vloerverwarming duur in gebruik?

De kosten van het gebruik van elektrische vloerverwarming variëren aanzienlijk en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren omvatten de grootte van het gebied dat u wilt verwarmen, de efficiëntie van de verwarming, het soort gebruik (bijvoorbeeld of het constant aan is of alleen op bepaalde tijden), en de kosten van elektriciteit in uw regio.

Over het algemeen wordt elektrische vloerverwarming beschouwd als duurder in gebruik dan bijvoorbeeld een traditionele gasgestookte centrale verwarming. Maar is dit wel zo?

Dit komt voornamelijk door het feit dat elektriciteit in de meeste landen duurder is dan gas. Echter, elektrische vloerverwarming is zeer efficiënt in het omzetten van energie in warmte, wat kan helpen om de kosten te compenseren.

Elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruikt voor kleinere ruimtes (tot 30m²), zoals badkamers, waar het een comfortabele luxe kan zijn. Het is ook belangrijk om te vermelden dat de initiële kosten voor de installatie van een elektrische vloerverwarmingssysteem over het algemeen lager zijn dan die van een watergedragen systeem, maar de operationele kosten kunnen hoger zijn vanwege de hogere kosten van elektriciteit.

Daarnaast is er ook het aspect van energiebronnen om in overweging te nemen. Als uw elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen, zoals zonnepanelen, kan elektrische vloerverwarming een milieuvriendelijkere oplossing zijn, maar ook een goedkopere, in vergelijking met gasverwarming.

Als u zonnepanelen hebt, of overweegt om deze te installeren, kan het gebruik van elektrische vloerverwarming aanzienlijk goedkoper worden. Zonnepanelen kunnen elektriciteit genereren die vervolgens kan worden gebruikt om uw vloerverwarmingssysteem te voeden, waardoor de kosten voor het gebruik van het netwerk verminderd worden.

Daarbij kan een overschot aan opgewekte zonne-energie vaak worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, wat betekent dat u de meter ‘terugdraait’ en dus minder betaalt voor uw elektriciteit. In sommige gevallen kan de elektriciteit die u teruglevert aan het netwerk u zelfs een kleine vergoeding opleveren.

Het gebruik van zonnepanelen om elektriciteit te genereren maakt ook de weg vrij naar een meer duurzaam en milieuvriendelijk huishouden. Het draagt bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen omdat zonne-energie een hernieuwbare energiebron is en er geen schadelijke gassen vrijkomen bij de productie van elektriciteit.

Tot slot, het is belangrijk om te zeggen dat de kosten voor het gebruik van elk verwarmingssysteem aanzienlijk kunnen worden verminderd door goede isolatie in uw huis, omdat dit de hoeveelheid warmte die verloren gaat vermindert en ervoor zorgt dat uw systeem zo efficiënt mogelijk werkt.

Meer informatie over de verbruikskosten van elektrische vloerverwarming vindt u hier.